Яго вялікасць кавун вырошчваем у сябе на градцы

На ўчастку Бабраняцкага ясляў-сада Мазырскага раёна ў гэтым годзе мы вырашылі правесці эксперымент па вырошчванні кавуна. Давялося вывучаць спецыяльную літаратуру па вырошчванні.

Гутарку пра гэтую незвычайную ягаду я правяла са сваімі выхаванцамі. Зараз дзеці ведаюць не толькі пра тое, што кавун вялікі, круглы, зялёны, але і тое, што мякаць у яго можа быць чырвоная, жоўтая, што яна сакавітая, мяккая, салодкая. Паказала, што ўнутры ёсць насенне.

Дашкольніку цікава не проста ўбачыць, але абавязкова пакратаць, разгледзець і на зубок пакаштаваць.

Паспрабавалі дзеткі вырасціць свой уласны кавун, і мы падтрымалі ініцыятыву дзетак — супрацоўнічаем і маем зносіны з імі на роўных, як з дарослымі.

Каб кавун вырас, патрэбна цёплая ўрадлівая глеба. На практыцы мы пачалі вывучаць, як яна ўтвараецца. Так, з травы і лісця, галінак і палачак, паперкі таксама падыдуць. На ўчастку парадак навялі — вось вам і працоўнае выхаванне, і фізічныя нагрузкі. Шмат новага даведваемся — маўленне развіваем, вучымся мець зносіны адно з адным, да парадку прывучаемся.

Дзеці даведаліся, што кавун — гэта ягада; што радзіма кавуноў — Афрыка; што кавуны любяць яркае сонца, цёплае паветра і вільготную глебу; што ў кавуна ёсць сваякі — гэта гарбуз і агуркі; што кавуны вельмі карысныя, з іх можна гатаваць сок, варэнне, цукаты, салат, з кавуновай скарыначкі — зрабіць вазу для садавіны, а з насення — розныя вырабы. Малышы даведаліся, як вырошчваюць кавун, і тое, што кавуны нават соляць!

Нашым выхаванцам было цікава, што кавун да часу непрыкметны на бахчы і сваімі палоскамі маскіруецца пад колер лісця. Вось чаму ён паласаты. Кавун добра пераносіць засуху і не патрабуе багатага паліву. Паліваюць яго толькі да ўтварэння пладоў, асабліва патрэбна вільгаць у перыяд хуткага нарастання лісця. Да заканчэння цвіцення глеба павінна быць увесь час злёгку вільготная, але не забалочаная. Дзеці з вялікай радасцю рабілі гэтую работу — палівалі кавуны пад корань. Пасля паліву неглыбока варушылі. Па меры росту куста кавун душыць пустазелле, і пра праполку можна забыцца. Падчас налівання і паспявання кавуновых ягад глебу крыху падсушваюць: у кавуна да гэтага часу ўтвараюцца магутныя карані, якія пранікаюць на метровую глыбіню і дастаюць дастатковую колькасць вільгаці.

Разам з дзецьмі мы паласаваліся салодкімі пладамі прама з нашай градкі і вырашылі: тэхналогія вырошчвання бахчавых культур даступная кожнаму, і дзецям Бабраняцкага ясляў-сада таксама.

Наталля МАРЦІНОВІЧ,
выхавальніца Бабраняцкага ясляў-сада Мазырскага раёна Гомельскай вобласці.