Згодна з вынікамі медыцынскіх даследаванняў, у сардэчна-сасудзістых захворванняў могуць быць розныя прычыны. І калі адны (спадчыннасць, узрост) застаюцца нязменнымі, то іншыя можна карэкціраваць з дапамогай адмаўлення ад шкодных звычак і змянення спосабу жыцця.
Павышаная вязкасць крыві — медыцынскі тэрмін, эквівалентны размоўнаму выказванню “густая кроў”. Традыцыйна лічыцца, што згушчэнне крыві звязана з павышэннем узроўню пратрамбіну — кампанента згусальнай сістэмы крыві. Такое меркаванне існуе з-за таго, што такія сур’ёзныя ўскладненні сардэчна-сасудзістых захворванняў, як інфаркт і інсульт, часцей узнікаюць пры павышаным узроўні пратрамбіну. На самай справе, вязкасць вызначаецца многімі фактарамі.
Галоўная функцыя крыві заключаецца ў транспарціроўцы дыхальных газаў, гармонаў, пажыўных і многіх іншых рэчываў да органаў і сістэм. Ад гэтага непасрэдна залежаць практычна ўсе актыўныя працэсы, якія адбываюцца ў нашым арганізме. Адхіленне ад нормы правакуе згушчэнне і разрэджванне крыві. І ў першым, і ў другім выпадках гэта вядзе да непажаданых вынікаў.
Па знешнім выглядзе крыві вы не зможаце сказаць, густая яна ў вас ці не. Гэта можна вызначыць толькі з дапамогай агульнага аналізу крыві і каагулаграмы.
Клінічнымі прыметамі густой крыві з’яўляюцца такія сімптомы, як сухасць у роце, стамляльнасць, санлівасць, рассеянасць, слабасць, дэпрэсіўны стан, артэрыяльная гіпертэнзія, галаўныя болі, цяжар у нагах, пастаянна халодныя ногі і рукі, зняменне і паколванне ў частках цела, дзе парушана мікрацыркуляцыя крыві, вузельчыкі на венах.
Сіндром павышанай вязкасці крыві не з’яўляецца захворваннем, але пры наяўнасці сур’ёзных паталогій можа выклікаць ускладненні. Самыя небяспечныя наступствы гэтага сіндрому — схільнасць да тромбаўтварэння і трамбозу.
Да частых прычын узнікнення сіндрому густой крыві можна аднесці ўзрост, няправільнае харчаванне, цяжарнасць.
Даказана, што кроў становіцца гусцейшай, калі ў харчовым рацыёне недастаткова амінакіслот, якія ўваходзяць у склад бялкоў, і ненасычаных тлустых кіслот. Менавіта таму абавязкова ўключыце ў меню наступныя прадукты: нятлустыя гатункі мяса, марскую рыбу, яйкі, марскую капусту, малочныя прадукты, аліўкавы і льняны алей.
Да прадуктаў, якія спрыяюць разрэджванню крыві, адносяцца імбір, карыца, сельдэрэй, часнок, цыбуля, буракі, агуркі, памідоры, семкі сланечніка, кеш’ю, міндаль, горкі шакалад, какава, вішня, клубніцы, цытрусавыя, яблыкі і інш.
Прадукты, якія спрыяюць павышэнню вязкасці крыві: соль, тлустае мяса, сала, сметанковае масла, вяршкі, грэчка, бабовыя, субпрадукты, чырвоны перац, бананы, грэцкія арэхі, белы хлеб і інш. Гэта не значыць, што гэтыя прадукты трэба выключыць з рацыёну. Проста абмяжуйце іх ужыванне.
Пра шкоду абязводжвання вядома многае. Недахоп вады ўплывае не толькі на работу органаў і сістэм. Менавіта абязводжванне часта становіцца прычынай развіцця сіндрому павышанай вязкасці крыві. Для яго прадухілення рэкамендуецца штодзень выпіваць не менш чым 30 мл чыстай вады на 1 кг вагі.
Курэнне і прыём алкаголю прыводзяць да значнага згушчэння крыві.
Негатыўна адбіваецца на складзе крыві і працяглы прыём некаторых лекаў: мачагонных сродкаў, гарманальных прэпаратаў, аральных кантрацэптываў. Пры выяўленні згушчэння крыві рэкамендуецца абмеркаваць з урачом мэтазгоднасць іх далейшага ўжывання.
Нязначнае згушчэнне крыві можа назірацца і пры цяжарнасці. У пераважнай большасці выпадкаў гэта фізіялагічная рэакцыя арганізма на будучую страту крыві. Каб скарэкціраваць гэты стан, важна трымацца прынцыпаў здаровага харчавання і піць дастаткова вады. Некаторае павышэнне вязкасці можа назірацца на фоне прыёму прэпаратаў, што змяшчаюць жалеза, якія нярэдка назначаюць цяжарным.
Аднак ёсць станы, якія неабходна лячыць медыкаментозна, паколькі вынікам можа быць выкідыш ці дачасныя роды, гіпаксія плода, замёршая цяжарнасць ці затрымка развіцця плода.
Падводзячы вынік, упэўнена скажу, што гушчыню крыві можна нармалізаваць, выконваючы пэўныя правілы:
- рацыянальнае і разнастайнае харчаванне;
- дастатковае ўжыванне вадкасці;
- адмаўленне ад шкодных звычак;
- рэгулярныя заняткі фізкультурай.
Акрамя таго, не забывайце своечасова праходзіць медыцынскія агляды і здаваць неабходныя аналізы, у тым ліку агульны аналіз крыві і каагулаграму.
Кацярына АЗАРАВА,
урач-гігіеніст аддзела грамадскага здароўя
Мінскага абласнога цэнтра гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя.