Не знойдзецца, думаю, ніводнага чалавека, які не спрабаваў бы выдатнай, хуткай у гатаванні стравы пад назвай “піца”. Гэтая сытная закуска стала папулярнай ва ўсім свеце. Некаторыя яе аматары не раз спрабавалі зрабіць яе самі, і, вядома ж, першай і адзінай перашкодай тут з’яўляецца гатаванне цеста для піцы. Хоць яно і складаецца з мінімальнай колькасці інгрэдыентаў, але трэба ўважліва выканаць дакладную паслядоўнасць дзеянняў у яго гатаванні.
Сёння можна сустрэць мноства варыяцый піцы, як па форме, так і па начынцы. Напрыклад, акрамя круглай, існуе таксама квадратная — сіцылійская піца з анчоусамі. Існуе піца-канверт — кальцонэ, адзін з традыцыйных інгрэдыентаў для якой — італьянскі малочны прадукт “рыкота”.
Я ж прапаную вам яшчэ адзін варыянт — “піца-сланечнік”, які вас зацікавіць і абавязкова спадабаецца, бо ён не толькі смачны, але і надзвычай прыгожы.
Такая піца гатуецца вельмі проста, прадукты для цеста маюцца ў кожным доме — гэта мука, вада, алей, дрожджы, соль. Сёння я раскажу, як можна згатаваць смачную і адначасова прыгожую піцу, якая па форме нагадвае сланечнік або сонейка. Начынку вы можаце выкарыстоўваць любую на ваш смак.
Нам спатрэбіцца:
Для начынкі:
бекон (вэнджаная каўбаса) — 100 г,
сыр фета (або мацарэла) — 100 г,
цыбуля чырвоная — 1/3 шт.,
аліўкі без костак (1 бляшанка) — 10 шт. для начынкі, астатнія — для ўпрыгожвання піцы,
памідор — 1 шт.,
сыр мяккі — 80 г,
соль (на смак) — 1/4 ч.л.,
перац чорны (на смак) — 1/4 ч.л.
Для цеста:
мука пшанічная — 350 г,
вада (цёплая) — 100 мл (пры неабходнасці яшчэ крыху дабавіць),
дрожджы (сухія або свежыя ў суадносінах 1:3) — 7 г,
соль — 1/2 ч.л.,
цукар — 1 ч.л.,
алей аліўкавы (ці сланечнікавы) — 4 ст.л.
Для змазкі і ўпрыгожвання:
жаўток яечны — 1 шт.,
насенне чорнага ці белага кунжуту.
Колькасць порцый: 8.
Гатаванне
Спачатку гатуем цеста. Для гэтага муку прасейваем у глыбокую міску. Дабаўляем соль, змешваем. Асобна змешваем цёплую ваду, дрожджы і цукар. Размешваем і ўліваем сумесь у муку. У канцы дабаўляем алей. Замешваць трэба да сярэдняй мяккасці, каб атрымалася эластычнае цеста, якое не павінна прыліпаць да рук. Калі цеста атрымліваецца залішне ліпкім, трэба дабавіць мукі, і наадварот, калі цеста атрымліваецца жорсткім, неабходна дабавіць вады. Накрываем цеста і пакідаем у цёплым месцы на адну гадзіну. Яно павінна павялічыцца ў 2 разы. Пакуль цеста падыходзіць, рыхтуем начынку. Бекон (каўбасу) і памідор рэжам на невялікія кавалачкі, цыбулю паўкольцамі, аліўкі на 4 часткі. Фету крышым. Сыр націраем на буйной тарцы. Цеста і начынка гатовыя — пачынаем фармаваць піцу.
Гатовае цеста дзелім на 2 аднолькавыя часткі. З кожнай раскачваем круг дыяметрам 40—45 см. Пры дапамозе нажа для піцы робім надрэзы (як на здымку). Кладзём начынку, солім, перчым. Абрэзкі цэнтральнай часткі круга кладзём на начынку. Канцы кожнага трохвугольніка злучаем так, каб атрымаўся закрыты трохвугольнік. Пакідаем на 10—15 мінут. Змазваем узбітым жаўтком. Пасыпаем насеннем кунжуту. Выпякаем у папярэдне разагрэтай духоўцы пры тэмпературы 180 °С на працягу 20 мінут. Для ўпрыгожвання можна выкарыстоўваць любую зеляніну, а таксама маянэз і кетчуп.
Смачна есці!
Рэцэпт ад Сяргея ХАРЭВІЧА.
Фота аўтара.