Люблю дэгуставаць смачныя салаты, якія прадаюцца ў аддзелах гатовай прадукцыі гіпермаркетаў, здзіўляюся выдатнаму спалучэнню іх кампанентаў і арыгінальнасці. Аднак заўсёды памятаю, што нішто не заменіць хатнюю ежу, згатаваную без якіх-небудзь кансервантаў, таму ў кожную вольную хвіліну імкнуся гатаваць смачныя і карысныя стравы для сваёй сям’і.
Рэцэпт салаты “Летняе сонейка” з’яўляецца маім экспромтам. Салата можа быць і поснай, калі замяніць некаторыя кампаненты. У яе складзе — дары лета, якія прынясуць карысць вашаму здароўю.
Інгрэдыенты: 200 г курыных грудак, 4—5 сярэдніх маладых бульбін, 50 г малака, 20 г сметанковага масла, 50 г смятаны, 100 г алівак або маслін без костачак, 100 г чарнасліву, 100 г курагі, 1 чырвоны перац, 100 г цвёрдага сыру, 100 г свежых або нарэзаных марынаваных апенек, 200 г маянэзу (пажадана хатняга), 100 г ачышчанага абсмажанага арахісу або грэцкіх арэхаў, 1 буйны пучок кропу, соль, алей для смажання.
Гатаванне
1.Бульбу прамыць і адварыць у лупінах да гатоўнасці ў падсоленай вадзе. Зрабіць бульбянае пюрэ з некалькімі лыжкамі кіпячонага малака, дабавіць крыху смятаны і сметанковага масла.
2. Курыныя грудкі адварыць да гатоўнасці з дабаўленнем невялікай колькасці солі, нарэзаць на дробныя кавалачкі.
3. Калі ў вас свежыя апенькі, то трэба нарэзаць іх слайсамі, злёгку абсмажыць на алеі, пасаліць.
4. Сыр нацерці на дробнай тарцы.
5. Перац ачысціць і нарэзаць кубікамі.
6. Арэхі здрабніць.
7. Масліны ці аліўкі нарэзаць кольцамі.
8. Чарнасліў і курагу прамыць, замачыць у кіпячонай цёплай вадзе на 20 мінут, потым дробна парэзаць.
9. Кроп буйна пасекчы. Пару галінак пакінуць для ўпрыгожвання.
Паколькі ў мяне няма формы ў выглядзе кола, я прыгатавала салат на вялікай плоскай талерцы. Пасярэдзіне талеркі паставіла шкляную бутэльку. Вакол яе выкладвала пласты салаты.
Інгрэдыенты для хатняга маянэзу:
3 яечныя жаўткі, 250 г аліўкавага алею, 1 ч. л. лімоннага соку, 1 ч. л. солі, молаты чорны перац.
Гатаванне
Усе інгрэдыенты павінны быць хатняй тэмпературы. Жаўткі трэба вельмі добра ўзбіць, паступова дабаўляючы алей. Праз 20—30 секунд, працягваючы ўзбіванне, дабавіць спачатку лімонны сок, а потым іншыя інгрэдыенты. Узбіць соус да аднароднай масы.
Зараз выкладваем салату. Кожны пласт абавязкова змешваем з маянэзам, акрамя першага.
1-ы пласт — бульбяное пюрэ;
2-гі пласт — смажаныя або марынаваныя апенькі;
3-ці пласт — курага;
4-ы пласт — перац;
5-ы пласт — аліўкі або масліны;
6-ы пласт — чарнасліў;
7-ы пласт — аліўкі;
8-ы пласт — курынае філе, калі ў вас не посная салата;
9-ы пласт — арэхі.
Салату пасыпаць нацёртым на дробнай тарцы сырам і ўпрыгожыць галінкамі кропу. Асцярожна пракруціць вакол сваёй восі бутэльку, каб пласты ўшчыльніліся. Паставіць салату ў холад на 3—4 гадзіны. Потым асцярожна дастаць бутэльку і падаваць да стала.
Курыныя грудкі можна замяніць слоем нацёртай на сярэдняй тарцы маладой морквы.
Гэтая салата выдатна ўпрыгожыць як штодзённы, так і святочны стол.
Смачна есці!
Святлана СЁМІНА,
настаўніца англійскай мовы сярэдняй школы № 10 Брэста.
Фота аўтара.